Vyhledávání

Vše o nákupu | Kontakt | Vyhledávání

Garmin vs. Apple Watch a kdo je lepší cyklo parťák?

Garmin versus Apple Watch - snad nejčastěji zadávané heslo do vyhledávače... Tento souboj je věčný a především pro mnohé velmi nerozhodný. Běžný uživatel s mírně až středně pokročilou sportovní výkonností se tak setkává s nelehkým rozhodnutím co upřednostnit. Na řadu tak přichází rozbor funkcí bod po bodu a detailní srovnání výhod a nevýhod chytrých hodinek od těchto dvou výrobců. 

Navíc každý z nás má jinak vysoké nároky a stejně tak jiné finanční rozmezí, které je ochoten do hodinek zainvestovat. Podrobnější rozbor každého z výrobců jsme provedli v minulých dvou článcích, takže si nyní připomeneme ty hlavní. Následně se vrhneme na porovnání vybraných modelů od Garmin s Apple watch. Jdeme na to!

Modelové řady Apple Watch

U Apple je to celkem jednoduché. Jak už jsme si představili v minulém článku, Watchky mají 3 levely ➡ Apple Watch SE, Apple Watch️ a Apple Watch Ultra. Každý rok pak vychází nový model Apple Watch, stejně jako u telefonů - nyní je nejnovější Apple Watch Series 8 a upgrade hodinek Ultra, při čemž na podzim tohoto roku vyjdou nové Watchky série 9 i nové Ultra. U modelu SE k častým inovacím nedochází a vzhledem k tomu, že nové vyšly vloni, letos je nečekejte.

Vlajkovou lodí hodinek Apple jsou Watch Ultra, jejichž pořizovací cena začíná na 20.000,- CZK / 799,- USD. Nejhorší jsou Watch SE, které jsou základem - mají základní funkce i zpracování. Podle Apple ceníku tak začínáme s Watchkami na 7.690,- CZK a končíme na 24.990,- CZK.

Modelové řady Garmin

Společnost Garmin nabízí celkem 18 modelových řad, z nichž většina nabízí modely lišícími se zpracováním, zaměřením nebo některými funkcemi. Nejvíce oblíbenými modely jsou ale hodinky spadající do řad Venu, Forerunner, Instinct, Epix, Fénix a Vívoactive. Pro cyklistiku na různé úrovni jsme posledně vyčlenili řady: Vívosmart, Vívoactive, Venu, Lily, Forerunner, Epix, Instinct, Enduro, Fénix a případně Garmin swimmer. Podrobnosti o tom, co které nabízí jsme si ukázali v minulém článku, takže kdo si nevzpomíná, klikněte si níže na minulý článek a mrkněte do srovnávací tabulky. 

Cenově se Garmin pohybuje na nesmírně široké relaci - od necelých 5.000,- CZK (pokud nepočítám sportovní náramek) až do hvězdných 61.190,- CZK za luxusní edici leteckých hodinek Garmin MARQ Aviator Generace 2. Ovšem MARQ označuje luxusní řadu, což už je něco opravdu hodně nad rámec. Pokud budeme brát modely z řad, které jsme vyčlenili pro cyklisty, nejdráze se pohybujeme mezi 25-30.000,- CZK.

Pro účely tohoto článku jsem vybrala nejvíce zvažované a kupované modely z řady Venu a Fénix. Představují standard společnosti Garmin.

Srovnání Venu a Apple Watch 8

Modelová řada Venu nabízí, jak je u Garminu zvykem, více modelů. Základním je tedy Venu SQ, dále pokračuje přes modely označené Venu SQ music, které už nabízí hudbu v hodinkách, Venu 2 a 2S a Venu 3 a 3S. Označení "S" pak znamená menší rozměr pouzdra. Cena za Venu SQ činí 4.790,- CZK , Venu 2 stojí 9.590,- CZK a za Venu 3 dáte 11.990,- CZK. Venu SQ jsou v podstatě na podobné úrovni jako Apple Watch SE. Venu 2 a jejich novější řadu Venu 3 pak můžeme postavit proti Apple Watch 8. Apple Watch 8 stojí na apple 12.490,- CZK. Pokud vyžadujete funkci Cellular připlatíte si a výjdou vás na 15.490,- CZK. I velikost pouzdra se připlácí  pokud chcete větší rozměr, připlatíte na applu 1.000,- CZK. Prémiové nerezové pouzdro vychází na 21.990,- a za velikost připlatíte 1.500,- CZK, ale cellular je zde již v ceně. Při výběru na apple si můžete nakonfigurovat také řemínek.

Stěžejní rozdíl mezi hodinkami Apple Watch a Garmin stojí primárně v jejich základu, a to je zaměření. Apple Watch byly vytvořeny jako lifestyle doplněk, který byl postupně vypiplán k dokonalosti poskytující nezměrný přehled o vašem životě, aktivitě a zároveň je perfektním nástrojem běžného života se smart funkcemi. Proti tomu Garmin vždy cílil na sport a outdoor a především na extremní podmínky, proto si něměl potřebu hrát si na eleganci a sázel spíše na funkčnost, kvalitu a odolnost. V současné době se i Garmin snaží přizpůsobit městskému životnímu stylu a u takových modelů to často bývá zase na úkor sportovních funkcí. Deign a tvar tedy představuje stěžejní rozdíl mezi Venu a Apple Watch 8. Venu 2 vypadají dost lacině a disponují celoplastovým pouzdrem. Vývojáři ale zapracovali na Venu 3, které už se pyšní kvalitně vyhlížející rozetou z nerezové oceli - zde tedy došlo k velkému vyrovnání s Watch 8! Tvar Apple Watch je vždy jasný - hranatý, přes to vlak nejede. U Garminu je to zase jednoznačně tvar kulatý. Pouze u Venu SQ najdeme hranaté polymerové pouzdro s hliníkovým rámečkem, který dodává lepší vzhled, ale ani zde to není žádná sláva. Apple Watch 8 proti tomu nabízí celohliníkové pouzdro, nebo můžete zvolit dokonce nerezovou ocel. Co si budeme - to vypadá prostě líp. Stejně jako u Watchek můžeme na Venu měnit řemínek - silikonové dodají sportovní vzhled, kožený zase elegantnější.

Když vezmeme Venu 2 a 3, velikost je stejná jako u Watch 8. Nicméně díky hranatému tvaru a Retina displeji jsou Watchky lépe čitelné. Především při čtení zpráv. Sklíčko u obou je z Gorilla Glass, jen u Apple se tento materiál označuje jako Ion-X.  Pokud ale zvolíte prémiové Apple Watch 8 z nerezové oceli, můžete se těšit na safírové sklíčko.

Když se mrkneme na senzory Venu 2,3 a Watch 8, lze říci, že je výbava dost podobná. Disponují měřením pomocí snímačů tepové frekvence, akcelerometrem, galileo, barometrem, oxymetrem, glonass, gyroskopem, při čemž u obou výrobců poskytují velmi přesná data. Naopak u Venu SQ nenajdete ani barometr, ani gyroskop. Funkci navíc mají Watchky, které mají snímač EKG. U Garminu jím disponují velmi krátce Venu 2 Plus, které spustili testování, následně funkce zmizela a v posledním roce ji opět zavedly. U zbytku bohužel. Tepová frekvence je u Garmin o trochu méně přesná než u Apple, ale zase to kompenzuje snímání 24/7 každou vteřinu. U Garmin je také výhoda kompatibility s hrudním pásem, což poskytuje přesnější měření při výkonu. 

Při sportu je výhoda širšího spektra sportovních režimů, které nabízí Garmin. Kromě toho také poskytuje tréninkovou podporu, která spočívá ve schopnosti tréninkových doporučení a doporučené regenerace na základě uplynulých aktivit a vaší kondice. Stejně jako funkci Garmin Coach, která je vhodná jak pro začátečníky, tak pro pokročilé. U Apple Watch chybí ANT+, hrudní pás lze spojit jen přes Bluetooth a kouče tedy nemá. Nejvíce doporučovaným hrudním pásem k Apple je značka Polar, která je více kompatibilní než ostatní. Watchky sice nabízí zhruba 100 různých aktivit, ale co se týká cyklistiky, má pouze "jízda venku" a handbike. Kompenzace přichází v kompatibilitě s jinými sportovními aplikacemi, které s hodinkami poměrně dobře fungují. Jednou z nich je například Running od Adidas. Skrze ni si můžete spustit reřimy na hodinkách, například silniční nebo horská cyklistika.

Absolutně největším rozdílem je výdrž baterie - v tomhle směru Apple silně zaostává. V reálu je totiž musíte nabíjet každý den. Proti tomu Venu vydrží až 14 dní. Pri aktivní GPS se Venu dostanou na 22 hodin a Apple Watch tak zhruba na 5 až 6 hodin. Apple výdrž kompenzuje rychlodobíjecím systémem, při kterém je schopen se dobít za necelých 10 minut na další půl den použití. Na maximální kapacitu je nabijete cca za tří čtvrtě hodiny. Venu 3 nabijete za 2 hodiny do maxima, ale pak máte mnoho dní klid.

Co se týká smart funkcí jako jsou notifikace z telefonu, zmeškaná volání, čas, kalendář, počasí - tyto funkce nabízí oba modely. Ovšem možnost volání bez blízkosti telefonu má pouze Apple. Možnost přijetí hovoru z mobilu připojeného skrze Bluetooth je pouze u Apple Watch a Venu 2 Plus. Apple pak nabízí další smart funkce jako je měření hlasitosti ve vašem uchu a podobně, plus další externí aplikace, které jsou s nimi kompatibilní - jako je třeba Stocard, Shazam, Spotify atd. Dále má Apple vlastní aplikaci "vysílačka" přes kterou se můžete s někým spojit na radiových vlnách. Placení hodinkami už nabízí jak Apple, tak Garmin. Nicméně díky Retina OLED displeji, kterým disponují hodinky od jablka, je vše lépe viditelné a krásně čitelné. Pixely jsou témeř neviditelné a díky vysokému podsvícení až 1000 nitů je displej dobře viditelný i za přímého slunce. Pokud toužíte po hudbě ve formě mp3 místo streamovacích aplikací, bude to možné pouze u Venu, a to díky vnitřnímu úložišti, které nabízí. Watchky sice mají také úložiště o velikosti 32GB, přesto ale nelze mp3 do nich dostat.

Pokud se podíváme na ovládání, pak záleží na tom, jestli jste spíš na jednoduchost nebo důvtip. Garmin rovná se uživatelsky jednoduché a přehledné prostředí. Proti se tomu jablíčkáři mohou vyřádit na využívání nejrůznější zkratek, gest a animací. Nejvíce zajímavá je most rekce Watchek na pohyby prstů a zápěstí. Podtrženo sečteno, každé mají své výhody a nevýhody.

Srovnání Fénix 7, Fénix 7X Pro a Apple Watch Ultra

  V této části se po předchozím srovnání zaměříme hlavně na věci, které jsou u těchto modelů navíc. 

Po pohledové stránce vidíme velký rozdíl u Apple, kde Ultra jsou o dost mohutnější a na první pohled disponují outdoor prvky - od masivního hranatého pouzdra přes outdoorový řemínek. Ultra navíc disponují akčním tlačítkem, které je zasazené vedle korunky a celé je olemováno titanovým pouzdrem. Displej je oproti Watchkám bez oblých hran, je rovný a zasazený do pouzdra. Garmin u řady Fénix volí jako vždy klasiku v podobě kulaté rozety a pouzdra. U Fénixu vybíráte z mnoha možností barev a materiálů. Hodinky pak mohou působit více či méně outdoorovým dojmem. Chceme-li více elegance, sáhneme po Fénix 7 ve velikosti pouzdra 42 mm a barvě růžového zlata s pískovým řemínkem. Toužíme po pořádném kusu hodinek? Není problém. Můžeme si vybrat Fénix 7 ve velikosti 47 mm, nebo úplné dělo - Fénix 7X Pro s titanovým pouzdrem o velikosti 51 mm. Ve variantě grey/black pak působí opravdu masivním dojmem. Samozřejmě u Fénixů nechybí ani typický design se čtyřmi šrouby v lunetě.

Stejně jako u jiných modelů i zde Apple zaostává především ve výdrži baterie. Watch Ultra se pohybují v hodinách, Garmin vydrží týdny. Fénix 7 pojednou skoro 3 týdny a když zvolíte Pro se solárním dobíjením je to pak déle než měsíc! A to už je sakra co říct! V úsporném režimu je to pak ještě větší pecka - Ultra vydrží cca 60 hodin, Fénix 1 rok!

Jak Fénixy, tak Ultra můžeme mít v titanové variantě se safírovým sklem. U Fénixu můžete zvolit místo safíru Gorilla Glass, které je méně tvrdé co se týká poškrábání, ale zase má nižší lámavost, takže je vůči nárazům o něco odolnější než safírové. Voděodolnost se také shoduje a ačkoli 7X vypadají na ruce jako pořádný macek i oproti Ultra, váha obou těl bez řemínku je shodná - 61 gramů. Voděodolnost je sice stejná, ale Apple Watch Ultra zvládají ponor až do 40 metrů reálné hloubky. Fénix 7 zvládají šnorchlování, ale reálnou hloubku neudávají.

Garmin i Apple u těchto modelů splňují vojenský standard přesnosti. Kupodivu jsou ale Watch Ultra o něco lepší. Splňují aktualizovaný vojenský standard 810H, který je o něco přesnější než 810G. 

Kvalita displeje je dosti podobná, nicméně Ultra je v tom zase o něco lepší - nejnovější Watch Ultra 2 disponují podsvícením až 3000 nitů s jemností 338 ppi. Fénix má podsvícení jakš takš a jemnost 200 ppi, i když je zase displej mnohem úspornější a je stále rozsvícený. 

Když se podíváme na snímače, jsou rozdíly mezi Garmin a Apple dost podobné jako u nižších modelů, které jsme si rozebrali výše. GPS snímač u Fénix 7 funguje multifrekvenčně, Watch Ultra fungují na dvou frekvencích. Při testování sportovci a uživateli všichni dochází k závěru, že reálně není znatelný žádný rozdíl. Pokud ale zapnete úsporný režim na Ultra, sníží se frekvence příjmu a hodinky začnou být méně přesné. V outdoorovém prostředí můžete také docenit LED svítilnu Fénixů. U Watch Ultra si posvítíte jen zářivým displejem.

Ve sportovních funkcích je králem jako vždy Garmin a platí to i u Fénixu. jedinoou výhodu, kterou nabízí ve verzi Ultra Apple je tzv. chytrý kompas - zde si ukládáte jednotlivé body zájmu, dát těmto bodům název a ikonu a následně se podle toho můžete zpětně orientovat pomocí jednoduché slepé mapky. Díky tomu, že je mapka slepá, nemusíte mít strach z nežádaného sledování třetí osobou. U Fénix představuje něco podobného TrackBack, ale není to úplně ono. O navigaci se nemá skoro cenu dloho bavit - Garmin je králem navigačních systémů. Navigace od Apple je mimo město více méně k ničemu. Pro outdoor v lese a horách tedy není nejvhodnější. Nedostatek musíte kompenzovat aplikací, kterou si stáhnete do Watchek. A jak bylo zmíněno v článku věnovanému Garminu, tréninkové funkce rovněž nemají konkurenci. Garmin nabízí totiž absolutně kompletní službu trenéra, tréninkových videí, sledování přetrénovasti a následných doporučení pro tréninky a regeneraci v dalších dnech. Tohle Apple prostě nedává. I když vytvořili outdoor verzi, stále je základ v městských smart hodinkách a to se prostě nezapře. Je ale jedna věc, kde se Apple pochlapil - běžecké metriky. Hodinky dokáží změřit vertikální oscilaci i dobu kontaktu se zemí. Garmin to dokáže s pomocí hrudního pásu nebo podu. Kadenci a watty ze zápěstí zvládají obě zařízení. Ostatní sportovní funkce jsme si už ukázali v minulém článku. 

V chytrých funkcích je vždy vítězem Apple a ani zde se to nemění. Má veškeré funkce, kterými disponují i Watch 8. Hodinky jsou prostě chytré od ovládání, přes aplikace, volání, placení a další. Garmin sice obstojně jde ve smart funkcích kupředu, ale v tomhle byl zase první Apple a je to znát.

Souhrnné porovnání

Ve výsledku je to jednoduché - pokud toužíte po top sport testeru sáhněte po Garminu. Pokud chcete kvalitní sportovní funkce, ale rádi si vyhrajete s chytrými funkcemi, jste fanda do vychytávek, barviček a animací a toužíte v podstatě po telefonu na ruce, lapejte po Apple. Já osobně bych volila Garmin hlavně v okamžiku, kdy nejsem držitelem iPhonu, jelikož pak je samozřejmě využití omezené a mnoho vychytávek se vytrácí.

Zde je finální porovnání vybraných modelů, které jsem pro větší přehlednost zformovala do srovnávací tabulky. Nejdříve jsou zde parametry pouzdra z hlediska velikosti a materiálu. Dále použité technologie displeje a nejčastěji požadované smart funkce.

 Venu SQVenu 3Apple Watch 8Fénix 7Fénix 7X ProApple Watch Ultra
Velikost pouzdra mm40x374541 a 4542 a 475149
Materiál pouzdrapolymer + hliníkocelhliník/oceloceltitantitan
DisplejLCDAMOLEDRetinaMIPMIPRetina
Sklo displejeGGGGIon-X/SaphireGGSaphireSaphire
Voděodolnost5 ATM5 ATM5 ATM10 ATM10 ATM10 ATM
Výdrž baterie6 dní14 dní18 hod.18 dní28/36dní+36 hod.
Paměť/historie200 hod. dat8 GB32 GB16 GB32 GB32 GB
GPSANOANOANOANOANOANO
EKGNENEANONENEANO
Hovory v dosahu tel.NEANOANONENEANO
CellularNENEANONENEANO
Hudba v hodinkáchNEANOANOANOANOANO
Platby PayANOANOANOANOANOANO
Detekce nehodANOANO;ANOANOANOANO
Detekce zahájení aktivitANOANOANOANOANOANO
Notifikace a odpovědiANOANOANOANOANOANO

 MIP = memory-in-pixel, trasreflektivní, dobrá čitelnost na přímém slunci, GG = Gorilla Glass, u modelu Fénix 7X Pro je možnost solárního dobíjení, se kterou vydrží až 36 dní, Garmin zatím měření podporuje pouze v modelu Venu 2 Plus, jiné hodinky funkci nepodporují. Cellular funkce označuje možnost e-sim v hodinkách, což umožňuje příchozí i odchozí hovory a sms, případně internetová data i bez dosahu vašeho telefonu, či wi-fi.

V další tabulce už se zaměřujeme na sportovní aktivity a funkce, které jsou zde dostupné. Co se týká sportovních režimů, bereme to co nabízí přímo zařízení. Samozřejmě je zde možnost externí sportovní aplikace, která může poskytovat více specifické režimy. V tomto případě je králem Garmin Fénix, který nabízí širokou škálu funkcí pro cyklistiku, případně plavání a triatlon. Kromě klasického sledování je zde možnost nastavení okruhu, sledování náročnosti a plynulosti jízdy na MTB, dynamika jízdy atd.

 Venu SQVenu 3Apple watch 8Fénix 7Fénix 7X ProApple Watch Ultra
Cyklo režimcyklistika, indoor cyklistikaJízda na kole, Jízda na Kole v Krytých Prostorách, e-cyklistika, Handbike, Handbike indoorJízda venku, ruční cyklistika, Triatlon + externí přenos a ovládání aplikacíKolo, Silniční kolo, Horská kola, Gravel kolo, Cyklokros, Cyklodojíždění, Cyklotúra, Elektrické kolo, eMTB, Kolo uvnitř, TriatlonJízda na kole, silniční cyklistika, Horská cyklistika, cykloturistika, dojíždění na kole, dálková cyklistika, e-cyklistika, Jízda na horském elektrokole, Jízda na Kole v Krytých Prostorách Cyklokros, Triatlon, BMXJízda venku, ruční cyklistika, Triatlon + externí přenos a ovládání aplikací
Integrované mapyNENEANOANOANOANO
TrasyNENE ANOANO 
Cyklo okruhNENE ANOANO 
FTPNENE ANOANO 
Rozšířené cyklo funkceNENE ANOANO 

FTP = funkční limitní hodnota výkonu.

by Nicole Pochopová

nejširší cyklistický
sortiment na trhu
20 let na trhu
zboží skladem
ihned odesíláme
nad 5 000 Kč doprava zdarma
(nad 4 000 Kč pro přihlášené)

Přihlášení

nebo

Heslo jsem zapomněl

Jsem tu poprvé a chci se registrovat

Cookies

Naše společnost používá soubory cookie ke správnému fungování vašeho oblíbeného e-shopu, k přizpůsobení obsahu stránek vašim potřebám, ke statistickým a marketingovým účelům. Kliknutím na tlačítko přijímám nám udělíte souhlas s jejich sběrem a zpracováním a my vám poskytneme ten nejlepší zážitek z nakupování.

Vaše nastavení souborů cookie

Zde máte možnost přizpůsobit soubory cookie v souladu s vlastními preferencemi a později podrobněji nastavit nebo kdykoli vypnout v patičce webu.

Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí.

Personalizaci provádíme na základě vámi prohlíženého zboží. Dále pak upravujeme zobrazovaný obsah podle toho, co vás zajímá.

Tyto cookies nám umožňují měření výkonu našeho webu a za pomoci získaných dat pak můžeme zlepšovat zážitek z nakupování našim zákazníkům.

Tyto cookies jsou využívány reklamními a sociálními sítěmi včetně Googlu pro přenos osobních údajů a personalizaci reklam, aby pro vás byly zajímavé.