Vyhledávání

Vše o nákupu | Kontakt | Vyhledávání

Jak vybrat kolo pro dítě

Vzpomínáte si na dobu, kdy jste byli malí a dostali jste své první kolo? Byla to tenkrát kouzelná chvíle a vy se nyní chystáte takové překvapení připravit pro svého malého šampiona? Kdo je připraven, není překvapen! Proto se v dnešním článku budu věnovat tomu, jak správně zvolit dětské kolo, na co se zaměřit a na co si dát pozor. Takové kolo by totiž mělo splňovat ne jen správné technické parametry vzhledem dané potřebě, ale mělo by být pro dítě skvělou hračkou, kterou bude milovat a bude prohlubovat jeho lásku k cyklistice.

První seznámení

Jak už jsme párkrát zmiňovali, nejdůležitější je děti do cyklistiky netlačit násilím - to má většinou opačný efekt, než byste chtěli a můžete tím dítěti kolo pěkně znechutit. Dobrou cestou, jak začlenit cyklistiku do života vašeho dítěte už od útlého věku jsou vyjížďky se závěsným vozíkem. 

Když už je schopné sedět, můžete také využít cyklo-sedačku, kterou upevníte na své kolo a dítě sedí za vašimi zády. 

Na co si dát  při výběru pozor

Nejdůležitější faktory při výběru dětského kola jsou: velikost a hmotnost - alfa a omega, aby kolo pro dítě nebylo spíš za trest. Třetím faktorem, už ne tak důležitým, nicméně nezanedbatelným, je barva a design. Aby se kolo stalo oblíbenou hračkou, mělo by se totiž i líbit. Navíc v tomto případě dělají někteří výrobci dámské edice, které jsou i v dětských kolech. Když své malé holčičce pořídíte kolo s poníky nebo princeznami v její oblíbené barvě, věřte, že ho bude milovat a pojede to "samo" 😁. 

Nejčastější chybou rodičů při nákupu prvního kola je, že přemýšlí tak, že koupí větší kolo a dítě do něho doroste. NIKDY NEKUPUJTE VĚTŠÍ KOLO, aby do něho dítě dorostlo! To je perfektní recept, aby kolo nesnášelo a už na něj nevlezlo. Velké kolo se dítěti bude špatně ovládat, blbě se mu bude dosahovat na zem, může tak mít strach a bude mít problém se naučit rovnováhu. Rovněž by se mohlo zranit při nějakém špatném manévru, kdy bude muset nečekaně z kola sesednout, nebo seskočit. Velikost kola je udávána v palcích podle velikosti ráfků. Začíná se 12", dále jsou od různých výrobců k dispozici kola o velikostech 14", 16", 20", 24" a 26". Jednotliví výrobci, e-shopy i obchody mají velikostní tabulky, kde je uvedená doporučená výška či věk dítěte. Nedoporučuji se orientovat podle uvedeného věku dítěte. Je to proto, že každé dítě roste jinak a má jiné fyzické dispozice. Můžete mít prvňáčka, který ale fyzicky odpovídá třeťákovi, nebo naopak je dítě menší. Na našem e-shopu najdete výběr všech výše zmíněných velikostí rámů. To znamená kola a odrážedla od výšky 90 cm. ZDE

Kromě velikosti kola se podívejte na jeho hmotnost. Obzvláště kola ze supermarketů se většinou vyznačují nekvalitními materiály, že máte pocit, že kolo svařili z lešenářských tyčí. Příliš těžké kolo je pro dítě také špatně ovladatelné. Představte si, že dítě váží například 18 kilo a jeho kolo bude vážit 14 kg, jak se mu asi bude řídit? Asi tak stejně, jako se bude řídit vám kolo s 60 kg. Po tom určitě netoužíte a věřím, že by vás to ddlouho nebavilo. 😊 Také to oceníte ve chvíli, kdy musíte kolo nést.

Někteří výrobci nabízejí odlehčené modely dětských kol, které mají napříkladd pouhých 7 kilogramů. Nejvíce hmotnost ovlivňuje materiál rámu kola. U dětských kol jsou nejčastěji nabízena kola s rámy z oceli, odlehčeného hliníku a rovněž z karbonu. Ocelový rám je velmi odolný, ale také velmi těžký. Opakem je karbonový rám, který se pyšní malou hmotností, ale za to je velmi náchylný na prasknutí. Jeho pořizovací cena je také vyšší, takže v tomto případě se vám investice moc nevyplatí, jelikož dítě z kola brzy odroste. Nejlepší variantou pro dětské kolo (pokud vaše dítě není závodník) je tak z mého pohledu odlehčený hliník, který má velmi dobré parametry.

VOZÍK ZA KOLO

ODRÁŽEDLO

DĚTSKÉ KOLO

JUNIORSKÉ KOLO

Odrážedla

Odrážedlo je ideální způsob pro první cyklistické "krůčky". Dítě můžete posadit na odrážedddlo už odd 2 let, případně o trochu později - vždy musíte přihlédnout na schopnosti malého cyklisty. Odrážedla můžete zakoupit buďto jednostopá nebo dvoustopá. Některá dvoustopá odrážedla lze dokonce upravit na jednostopá odebráním koleček. Odrážedlo má stavbu jako kolo, ale nemá převody a pedály. Dítě se na něm pohybuje pomocí nohou, kdy se odráží od země. Díky odrazu od země je oddrážedlo pro dítě stabilnější než dětské kolo. Děti se na něm naučí řídit a brzdit a také držet stabilitu. Na to je samozřejmě lepší odrážedlo jeddnostopé.

Při výběru odrážedla, stejně jako u výběru kola, musíme zvolit správnou velikost odrážedla podle výšky dítěte. Při zkoušení posaďte dítě na odrážedlo při maximálně sníženém sedátku. Dítě by mělo v této poloze mít celou plochu chodidel na zemi. Zrovna tak doporučuji nekupovat levná oddrážedla ze supermarketů, která mají mnohdy plastová kola (to je velmi nevhodná varianta, volíme klasické gumy - kola s plášti) a především bývají vyrobena z těžkého kovu a mají tak velkou hmotnost. Odrážedla mívají zadní brzdu. Velmi oblíbená jsou kola Woom, která nabízejí i celkem širokou škálu barev, ale i další výrobci mají širokou nabídku.

Výhodou začátků na odrážedle je hladký přechod na klasické kolo bez použití přídavných bočních koleček, jelikož se dítě učí stabilitě už na odrážedle.

Dětská kola

Opakování je matka moudrosti, takže ještě jednou... Při výběru kola se zaměřte primárně na správnou velikost, abyste dítěti cyklistiku neznechutili ještě dřív, než s ní pořádně začne. Na dětské kolo se přechází zhruba mezi 3. až 5. rokem dítěte. U tohoto věku bývají nejčastěji zvolena kola 14" nebo 16". Pokud dítě začíná až v 6 letech, můžete sáhnout po kole 20". Znovu ale opakuji, že  vždy záleží na výšce a fyzické stavbě dítěte. Nejmenší kola o 12" a 14" jsou často postavena s balančními kolečky - ta můžete vžddy odmontovat, nebo vybrat variantu bez nich. 

Balanční kolečka jsou sice fajn pomocníkem, ale POZOR. Dítě si na ně může velmi rychle navyknout a následně odmítat jejich sundání. S balančními kolečky se dítě na kole nenaučí držet rovnováhu a příliš na ně spoléhají. Pokud dítě perfektně zvládá jízdu na odrážedle, není za mě důvod s balančními kolečky pracovat. V případě, že byste je chtěli přeci jen vyúžit, je dobré je použít na jeden, dva, maximálně tři dny (jízdy), aby se dítě při přechodu na dětské kolo s přehazovačkou naučilo rychleji kolo ovládat, ale pak rychle pryč s nimi!

Každá velikost kola má doporučenou výšku cyklisty, kterou najdete v tabulce. 

Velikost kola

dle ráfku

Výška dítětě

 

Vzdálenost

rozkrok - zem

Přibližný

věk dítěte

12"80 - 105 cm40 - 45 cm 2 - 4 roky
14"90 - 110 cm45 - 50 cm2 - 4 roky
16"100 - 110 cm45 - 55 cm4 - 6 let
18"110 - 120 cm45 - 55 cm4 - 6 let
20"110 - 130 cm55 - 60 cm6 - 8 let
24"125 - 150 cm60 - 65 cm8 - 10 let
26"nad 140 cmnad 65 cm10 let +

Kola od velikosti 20" a více jsou nejvíce podobná kolu pro dospělé a už zde nevidíme balanční kolečka. 26" kola jsou určená pro juniory a už se opravdu jedná o přechod na dospělácké kolo. Každá velikost má doporučenou výšku cyklisty, ale jak můžete vidět v tabulce, velikosti se překrývají. To znamená, že můžete dítěti kolo nechat o rok déle -> menší kolo se mu bude lépe ovládat a přechod na větší pro něj tak bude snazší (nenechávat ale příliš dlouho!). Dětské modely tedy najdeme pro výšku v rozmezí 80/90 cm až 160 cm. Pozor na 29" kola - děti po nich často touží, protože je to moderní, ALE... Například pro 12 leté dítě je to sice super věc na výlety, parádně odvaluje a jede tak rychleji. Jestliže ale dítě bude jezdit v těžším terénu, bude se pohybovat po trailech a v bike parcích, zatáčky pro něj na takovém kole nebudou žádná výhra. Bude pro něho těžce ovladatelné, takže na 29" nespěchejte a počkejte, až trochu odroste.

Při výběru volte tak, aby zde byl prostor pro úpravu sedla a řidítek. Díky tomu můžete kolo chvíli přizpůsobovat růstu dítěte. 

Brzdy na dětském kole nabízejí 3 typy: TORPÉDO, ČELISŤOVÉ nebo KOTOUČOVÉ brzdy. U torpéda se brzdí zašlápnutím pedálů dozadu. U některých kol najdete torpédo v kombinaci s přední brzdou. Z hlediska cyklistiky bych se ale tomuto systému vyhnula. Jednak je dobré, aby si dítě zvyklo na brzdy, které se používají na dospělých a juniorských kolech a jednak se to obecně příliš nedoporučuje (způsobení nechtěného smyku apod.). Jinak se brzdy ovládají typicky páčkou. U kol pro menší děti je páčka vylepšena brzdovou páčkou, která je uzpůsobena ddětské ruce a navíc je systém vytvořen tak, že vytváří o 30 % větší sílu - dítě ji nemusí mačkat takovou silou.

Převody u nejmenších kol řešit vůbec nemusíte - mají pouze jeden pevný převod. Většinou od 20" dál už máte přehazovačku. Zde máte systém otočného prstence - tzn. otáčení u gripu řídítka, nebo pomocí páček. Osobně upřednostňuji páčky, ačkoli jsem sama jako dítě měla horáka s prstencem. Pláště na dětských kolech bývají velmi podobné - jedná se většinou o polohrubý vzorek. Ty můžete vžddy přizpůsobit dle svých potřeb a případně vyměnit.

Děti také často touží po odpružené viddlici, protože je to prostě hustý. Bohužel tyto vidlice na dětských kolech příliš nepruží a také taková vidlice něco váží. Proto u menších dětí volíme vidlici pevnou a pro menší drncání můžeme doplnit o širší pláště.  Váhat můžete nad celoodpruženým kolem. Ty se nabízejí u větších kol, pro dítě je však lepší variantou hardtail, na kterém se naučí kolo lépe ovládat. Celopéro je vždy těžší a i to ztěžuje jeho ovladatelnost. V případě, že začne hodně jezdit v bike parku nebo traily, můžete sáhnout po celoodpruženém kole - zde pomůže, aby si děti kolo co nejvíce oblíbily a bylo pro ně co nejlepší "hračkou". 

U menších dětských kol bývá automaticky kryt řetězu - jedná se o dobrou pomůcku, která je vhodná u malých dětí. Slouží totiž ne jen k tomu, aby se zabránilo umazání kalhot od řetězu, ale také brání například tomu, aby se nedostala tkanička do řetězu a nedošlo tak k nehodě. SPD pedály - do toho je prosím hned nenuťte. Pokud nemáte doma ambiciózního juniorského závoďáka, netlačte dítě zbytečně do nášlapných pedálů. Šířka řídítek - výrobci mají tendenci dávat na kola řídítka širší, pokud ale pro vás nebudou vyhovovat a dítě má třeba kratší ruce, nebojte se je říznout.

Teenagerské kolo - zde je prostor na výběr. Podle toho kolik má dítě zkušeností, můžete vybrat buďto kolo dětské, nebo menší velikost kola pro dospělé. Například 27" hardtail je dobrou volbou. U některých modelů je kolo stavěné dokonce tak, že můžete měnit velikost ráfků -> na jednom kole tak můžete mít 26", 27" nebo i 29" kola a to je fajn.

FINANCE - nebojte se do kola trochuu zainvestovat. Výhodou dětských kol je, že příliš neztrácejí na hodnotě. Díky tomu je můžete v okamžiku, kdy dítě z kola vyroste poslat dál za dobrou cenu.

Jak správně změřit dítě

Jak správně změříte dítě, abyste následně vybrali velikost kola podle velikostní tabulky? Za prvé, vždy je lepší, když si dítě kolo vyzkouší. Pokud ale chcete kolo objednat z e-shopu a eliminovat výměnu, je správné měření stěžejní. 

Jsou dva způsoby:

1. Dítě postavíte ke zdi a změříte jeho celkovou výšku.

2. Ideální je změřit si vnitřní šef, neboli rozkrok. Dítě postavíte ke zády ke zdi. Na pomoc si vezmete nějaký tvrdý karton, knížku, nebo něco podobného. To dáte dítěti mezi nohy v místě pod rozkrokem a přiložíte až ke stěně. Následně změříte vzdálenost od hřbetu knihy, nebo jiné z pomůcek, až k zemi.

Posed na kole

Dítě by z kola mělo nejdříve ze sedla dosáhnout špičkami nohou na zem. Se zvyšováním jistoty a ovládání kola můžete postypně zvyšovat výšku sedla. Mezi rozkrokem a rámem byste měli mít cca 5 cm rezervu. Proč? Například při náhlém seskoku na zem se dítě nepraští do rozkroku. Dále by mělo dobře dosáhnout na řídítka, nemít ruce příliš pokrčené ani příliš natažené a mělo by dobře dosáhnout na ovládání brzd a přehazování. Při šlapání by měla být kolena trochu pokrčena, ale ne příliš (nesmí se kopat kolenem do břicha :)). Pánev by se při šlapání neměla hýbat ze strany na stranu.

Bezpečnost

Samozřejmostí je padnoucí helma. V ČR je do 18 let povinnou výbavou při jízdě na kole, ale i kdyby tomu tak nebylo, dbejte na to, aby s ní dítě vždy jezdilo - přece nechcete, aby mělo hlavu na kaši. Doporučujeme rukavice - při případném pádu nemá dítě sedřené dlaně, což je velmi, velmi nepříjemná věc. Dobrým pomocníkem je již zmíněný chránič řetězu a chránič zakončení řídítek. Čím více odrazek na dětském kole (i na dítěti), tím lépe! Nezapomeňte na světla - nikdy nevíte, kdy se zdržíte v cukrárně. A nepochybně pořiďte i zvonek - ten děti baví a mohou na sebe v případě nutnosti upozornit.

Doporučení na závěr

V začátcích svému dítěti dopřejte ten luxus a nechte mu odrážedlo i první kolo zároveň. Proč? Je to super pro přecházení na kolo a zachování zábavy zároveň. Na odrážedle může při každé příležitosti dělat blbiny, smyky a triky. Na výket pak vezmete kolo. Nechte mu to klidně až do 1. třídy :)

Nezakazujte svým dětem blbnutí na kole. Nekřičte když dělají smyky nebo drifty, musí se naučit používat hlavu a taky helmu :). Navíc se tím také učí ovladatelnost kola a co při jakém manévru kolo udělá. Jako když vy si zkoušíte novu nadupanou káru.

A poslední rada - pokud chcete vyrazit na výlet, ale bojíte se, že vaše dítě nezvládne ušlápnout danou vzdálenost, můžete využít tažné tyče, kterou upevníte na své kolo zezadu a dětské kolo zachytnete na tažnou tyč ze přední kolo, které je pak ve vzduchu. Tažná tyč může být upevněna na dospělém kole a složena a je možné ji použít kdykoli a bez použití nářadí -> Tažná tyč.

Článek byl snad vyčerpávající, takže vzhůru na to! Cyklistice zdar!

by Nicole Pochopová

nejširší cyklistický
sortiment na trhu
20 let na trhu
zboží skladem
ihned odesíláme
nad 5 000 Kč doprava zdarma
(nad 4 000 Kč pro přihlášené)

Přihlášení

nebo

Heslo jsem zapomněl

Jsem tu poprvé a chci se registrovat

Cookies

Naše společnost používá soubory cookie ke správnému fungování vašeho oblíbeného e-shopu, k přizpůsobení obsahu stránek vašim potřebám, ke statistickým a marketingovým účelům. Kliknutím na tlačítko přijímám nám udělíte souhlas s jejich sběrem a zpracováním a my vám poskytneme ten nejlepší zážitek z nakupování.

Vaše nastavení souborů cookie

Zde máte možnost přizpůsobit soubory cookie v souladu s vlastními preferencemi a později podrobněji nastavit nebo kdykoli vypnout v patičce webu.

Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí.

Personalizaci provádíme na základě vámi prohlíženého zboží. Dále pak upravujeme zobrazovaný obsah podle toho, co vás zajímá.

Tyto cookies nám umožňují měření výkonu našeho webu a za pomoci získaných dat pak můžeme zlepšovat zážitek z nakupování našim zákazníkům.

Tyto cookies jsou využívány reklamními a sociálními sítěmi včetně Googlu pro přenos osobních údajů a personalizaci reklam, aby pro vás byly zajímavé.